Murat Yetkin: Ankara’da siyasi bir satranç oynanıyor

Gazeteci-yazar Murat Yetkin,

Yetkin bugünkü yazısında özetle şu ifadeleri kullandı: 

“İktidar partisiyle ana muhalefet partisi arasında siyasi ittifak olmaz. Uzlaşma olur, normalleşme olur, yumuşama olur ama ittifak olmaz.” Bu ifadenin ilk cümlesinin adresi Bahçeli’dir. Erdoğan’ın ikinci cümlesiyse Özel’e hitap ediyor.

Özel’in erken seçim tartışmasını 1,5 yıl sonraya ertelerken CHP içi zorlamaların yanı sıra üç etkeni göz önünde tuttuğu anlaşılıyor.

İlk etken 1,5 yıl Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yürüttüğü Orta Vadeli Programın sonudur. Özel OVP’nin başarısızlığı durumunda erken seçimin halkın gündemine gireceğini hesap ediyor.

İkincisi, “Erken seçimden kaçmam, bunun için koşarım” ifadesiyle CHP’nin 31 Mart seçimlerinde yakaladığı yükselişle hemen gidilebilecek bir erken seçime AK Partiden yakın olduğunu iddiasını ortaya koyuyor.

Üçüncüsü, Özel de Erdoğan gibi 14 Mayıs 2023’te seçilen mevcut TBMM üyelerinin iki yılı doldurup özlük haklarına kavuşmadan erken seçim oylamasına hevesli olmayacağını biliyor. O süre 14 Mayıs 2025’te dolacaktır.

Diyalog sürecinin devamı sadece Erdoğan’a değil, kendi saflarını düzenlemek ve sayısı artan belediyeler üzerinden kamu yönetiminde deneyimli CHP kadrolarının yetişmesini sağlamak için Özel’in de yararına.”

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır…

Erdoğan “normalleşme” süreci ile ilgili net mesaj verdi, Özel’den erken seçim açıklaması 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, “siyasette normalleşme” açıklamalarına yanıt vererek, “Bizim siyasette yumuşama, muhataplarımızın ifadesiyle “normalleşme” çabası, aslında muhalefeti normalleştirme çabasıdır. Sıkılı yumrukları açacak olan muhalefettir.” dedi.

Özel, Erdoğan’ın “Çabamız aslında muhalefeti normalleştirme çabasıdır” ifadesinde “yumuşama” yerine “normalleşme” kelimesini kullanmasına dikkati çekerek, “Dünden itibaren bu sürecin terminolojisinde bizim kullandığımız ifadeye döndü ve o da normalleşme demeye başladı. Şunu görmüş olmalılar, bu süreçte muhalefette yumuşama kimse beklemesin. Millet bu kadar zorluk içindeyken ne yumuşaması!” diye konuştu. Özel, 31 Mart yerel seçimlerinde başka partilerin seçmenlerinden de oy aldıklarını belirterek, “Müzakere milletin oylarına saygıdan dolayı o oy verdiği partilerin genel başkanlarına hürmetsizlik etmemek normalleşmenin ta kendisidir” ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN – Erdoğan: Sıkılı yumrukları açacak olan muhalefettir; çabamız aslında muhalefeti normalleştirme çabasıdır

 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün BirGün’e konuşarak erken seçime ilişkin sözlerinin doğru anlaşılmadığını ifade ederek, “Erdoğan 5 yıllığına seçildi ama bence 1.5 yıl sonra erken seçim olur” dedi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün grup toplantısında yaptığı “normalleşme” çıkışına ilişkin olarak da, Özel, “Ben iktidarı normalleştirme peşinde değilim. Ben MHP olmasa da AKP olmasa da normalleşirim. Benim derdim onların seçmenleriyle normalleşmek” ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN – Özgür Özel, ilk kez erken seçim için tarih verdi, Erdoğan’a seslendi: Benim derdim onların seçmenleriyle normalleşmek

Daha sonra sözlerine açıklık getiren Özel şu ifadeleri kullandı:

“Özel, erken seçim meselesinde CHP olarak istikrarlı bir şekilde aynı değerlendirmeyi yapıyoruz. Biz 31 Mart yerel seçimlerinde oy isterken seçmenden bunun bir yerel seçim olduğunu tüm siyasi partilerin seçmenlerinden oy istediğimizi söylemiştik. Seçim gecesinde de 47 yıllık büyük başarıyı gösterdiğimizde şunu söyledik, biz aldığımız desteğin de kredinin de farkındayız. Bu sonuçları sadece partimize mal ederek bir erken seçim çağrısı yapmayacağım, erken seçim ancak istersen halk ister demiştim. Bunu zaman zaman eleştiride bulunanlar da oldu. O günden bugüne yayımlanan tüm anketlerde CHP her ay farkı bir puan daha açarak birinci parti konumuzu muhafaza ediyor. Bu şartlarda erken seçimi halkın isteyip istemediğine bakmak lazım. Her ay bu talep biraz daha artıyor. Bu sesi her yerde duyuyoruz. Şu an itibariyle isteyenlerle istemeyenler arasında belirgin bir farklılık yok ama toplumun yarıya yakınının bir erken seçim talebi var. Erken seçim talebi yükseldikçe biz bu talebi seslendirmeye devam ederiz. Erken seçim yapılabilmesi için 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. Bugün için böyle bir sayı muhalefette yok zaten, iktidar istemeden teknik açıdan erken seçim mümkün değil. Ancak siyasi olarak da erken seçime direnebilmenin belli şartları var. Ekonomi bu kadar kötüye gidiyorken siz asgari ücrete zam yapmazsanız, 10 bin liralık emekli maaşı izah edilemez bir noktadayken siz bu ses kulak tıkarsanız, fındık üreticisinden çay üreticisine hepsini perişan ederseniz, esnafın faizlerini artırırsanız, para yok derken yandaş müteahhitlerinizin hâlâ vergi ödemedikleri ortaya çıkıyorsa, bıçak kemiğe dayanıp vatandaş erken seçim ister ve sizi gönderir.

TIKLAYIN – Erken seçim için tarih veren Özgür Özel’den yeni açıklama: İktidar istemeden teknik açıdan mümkün değil, bana kalsa gelecek hafta olsun


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir